C A S A   J Ú L I A

i n t e r i o r s

Unir, reubicar i equipar.

 

Ubicat en la planta àtic d’un edifici residencial dels anys 60 del segle XX situat a l’eixample de Tarragona, es planteja redissenyar un habitatge que es trobava dividit programàticament en quatre habitacions, sala d’estar-menjador i un bany (aquests dos darrers elements de petites dimensions tenint en compte els 87 m2 que presenta l’habitatge de superfície útil en planta).  

 

Una vegada analitzada la morfologia de l’habitatge existent es va detectar que si bé la sala d’estar comunicava amb la terrassa, aquesta era petita, alhora que entre la sala d’estar i la cuina hi havia una habitació que era causa de l’existència d’un passadís que consumia superfície en detriment de la pròpia sala d’estar, la cuina i el bany. Alhora, els dos patis interiors existents en l’edificació, no il·luminaven adequadament les estances amb les que contactaven degut a l’estat de les fusteries i a la distribució original de l’habitatge.

 

El programa sol·licitat pel client constava de sala d’estar, menjador, cuina , dues habitacions, un estudi, un bany, un espai de neteja polivalent i un espai d’emmagatzematge.  

 

Una vegada analitzada la morfologia de l’habitatge existent, s’opta per fer les mínimes intervencions d’enderroc possibles amb l’objectiu d’unificar estances per crear una àmplia zona de dia i  la minimització del passadís d’accés. Així s’acaba creant un gran espai fluït i canviant que fa de l’habitatge final un espai fàcil d’habitar i on la zona de dia esdevé un espai lluminós i ampli que aprofita el màxim possible la geometria per assumir els usos de cuina, sala d’estar i menjador. A la vegada que el passadís reduït vincula espacialment aquesta zona amb l’estudi, creant una major amplitud visual i aportant llum a la nova estratègia longitudinal amb la que l’habitatge es relaciona ara amb l’exterior, de manera que des de la terrassa es pot fer un recorregut continu y sense barreres visuals fins a les dues habitacions amb vistes, que s’han mantingut en la seva posició original. 

 

Unificades les estances, es reubica el bany on hi havia la cuina i s’ubica l’espai de neteja polivalent on hi havia el bany, emfatitzant el contacte de les estances resultants amb els patis interiors existents. L’habitatge resultant obté una zona de dia singular, aconseguint una sensació espacial major, essent aquest l’espai habitable principal d’intercanvi i vivències dels usuaris, potenciat per la situació de l’amplia terrassa annexa. 

 

Pel que fa a l’equipament de l’habitatge, aquest es fa mitjançant la creació de dos elements mobles: un per la cuina, sala d’estar i menjador i l’altre per l’estudi, de manera integrada i potenciant els espais dels que en formen part. 

 

En quant a la materialitat final, es proposa que aquesta generi un habitatge acollidor, amable, –que abraci el concepte hygge  danès-, mitjançant un paviment amb textura pètria que comprèn tota la planta de l’habitatge, i l’ús de colors neutres i fustes càlides per a la resta de materials. 

Planta estat inicial

Planta estat final

lloc : Tarragona

any : 2016/2018

autor del projecte : Guillem Carrera

col·laboradors : Indibil Solans, Meritxell Anglès, Xavier Molina,  Artur Garcia

contractista : Manumissió 2005 SL

fotografia : José Hevia