Ca Marcelo

Edifici familiar que data originalment dels segles XVII-XVIII i que havia sofert diverses intervencions posteriors. La planta baixa va albergar durant un temps el taller d’un ferrer, fet que li dóna un caràcter especial a la casa. El pas del temps i la manca de manteniment generen que l’immoble, abans de la intervenció, presenti un estat de conservació que fa preveure que si no s‘hi intervé, es degradi en un curt període de temps. 

 

Es projecta una rehabilitació integral en diverses fases, que comença per la coberta, continua per les façanes i la terrassa i finalitza a l’interior, amb la voluntat de renovar l’immoble   respectant la seva antiguitat i el seu caràcter. 

 

L’edifici, abans de la intervenció, es caracteritzava per tenir un interior caòtic, molt compartimentat i sense ordre en les escales de comunicació verticals. En aquest sentit, la intervenció prioritza la ordenació, tan interior com de façana. S’unifiquen les escales en un nucli de comunicacions vertical situat en un extrem de l’edifici, que afavoreix la reorganització de la resta d’espais i dóna més entitat i més llum als espais de rebuda en cadascuna de les plantes. 

 

En façana es treballa la regularització de les obertures, conservant els elements diferenciadors de la casa, com els balcons, les baranes de ferro forjat, les peces que antigament s’utilitzaven per canviar les ferradures als cavalls o la pedra de la cantonada de l’edifici, que tenia la funció de que els carruatges es separessin el suficient per poder girar. 

 

La planta baixa es rehabilita mantenint els elements característics propis del que havia estat: el taller d’un ferrer. En aquest sentit, a l’espai de rebuda de la planta baixa s’hi incorpora la porta de ferro forjat que antigament es situava a la façana de l’edifici com a porta principal, ara reconvertida en un element separador entre el local i l’entrada de l’habitatge. En aquesta planta també es mantenen els murs i el forjat sense cap tipus de revestiment, deixant a la vista les traces que el temps i les diferents intervencions han anat manifestant a les parets i a l’estructura. 

 

La planta primera, segona i sotacoberta s’unifiquen per crear un habitatge lluminós i acollidor, tot reordenant els espais resultants de la rehabilitació i potenciant la situació de les obertures en façana. La planta primera conté les habitacions principals dels membres de la família, la segona planta es reserva per una àmplia zona de dia i a l’última planta s’hi ubica l’estudi, el rentador, un parell d’habitacions per a convidats i la terrassa. 

 

El resultat esdevé una casa acollidora i actual, espacialment ordenada i sense renunciar al caràcter històric de l’edifici. 

es · en

Emplaçament

Plantes estat inicial

Alçats estat inicial

Secció estat inicial

Plantes estat final

Alçats estat final

Secció estat final

Axonometria conceptual

Imatges estat inicial

ubicació : Vila-Seca

promotor : Privat

arquitecte : Guillem Carrera

estructura : Francesc Gorgas, Windmill Structural Consultants SLP

col·laboradors : Eva Crespo, Meritxell Anglès, Xavier Foraste, Daniel Marcelo, T80 Arquitectura Tècnica

constructor : Construccions Plana, Construcciones Andrés Cintas SLU, Baumester SL

subcontractistes : Oleguer Roigé Instal·lacions, Florentin Ebanistas SL, Luxiform Il·luminació SL

any projecte : 2006 (fase 1), 2009 (fase 2), 2018 (fase 3)

any fi construcció : 2020

superfície : 363 m2

fotografia : Filippo Poli

publicacions : Ca Marcelo

premis i reconeixements : Obra nominada Archdaily Building of the year 2017, Obra nominada Plataforma Arquitectura Obra del Año 2017