Casa Gasset

Which was Casa Gasset external decoration in the second half of XIX century? A terracotta sculpture that represented the Greek God Dionysius. Six decorative glasses in two different types, symmetrical arranged on the crown. Twenty glasses, in three different types, with the aim of being window boxes with plants that dressed the terraces located in the noble floor and they became a kind of raised garden. Four terracotta figures, anthropomorphous, two in each central pillar, in the main facade balcony railing.

 

It is lacking in graphic documents of photographs in the end of XIX century o beginning of XX century.

 

Guideline:

Recover Casa Gasset's cultural/architectural heritage (Dionisyous, glasses and figures).

Make the building's facade public and promote it.

 

Proposal description:

1. In the object's place, set it's reproduction. If original is got or if the information let us do it.

2. "Suggest" pieces that don't already exist. Made them visible by creating its outline.

3. In balcony railing in the main facade, set two pillars with the outline of the pertinent figures and which haven't been preserved. In the rest of them, reproductions will be set in their place.

 

Positives results put in by the proposal:

 Get an idea of the wealth and the facade exceptionaly in a decorative and compositive way. The building is considered with patrimonial, historical, architectural and cultural value, and the proposal eases the inspection of its heritage with current criterion. It is a reversible intervention, whereas the reproductions and the outlines can be set and moved away without damaging the facade or the building.

ca · es

Site

Plan

Conceptual process

location : Tarragona

promoter : Generalitat de Catalunya - Departament de Política Territorial i Obres Públiques 

architect : Guillem Carrera

collaborators : Montserrat Caballero, Monica Gràcia, Joaquim Margalef 

constructor : Rècop - Restauracions arquitectòniques SL 

subcontractors : Variosmetal SL 

project's year : 2008

end of construction : 2011

photograph : Guillem Carrera