Day center and Home for the elderly of Blancafort

A necessary social building for the elderly in the village of Blancafort and its neighboring municipalities.

 

The initial observation of the site and its surroundings led to the consideration that the future building should not just solve a program and the needs of an isolated building. It had to help to consolidate the nearest urban fabric and at the same time to create access to the village with its own personality and public character.

 

The volumetric layout of the building suggests the next concepts:

· Provide access to the building from Carrer Raval de Montblanc, opening part of the existing retaining wall.

· Convert the existing retaining wall into the base of the building.

· Implement the building on this base, open it to the three streets that surround the site and also open it to the tightest part of the site, where a square, a public green area and a health park will be created.

· Create a common access and communication core that will be used for the two equipments in the building: the day center and the home of elderly.

· Provide a courtyard for each of the two public equipments.

· Be a building that users will identify as the silhouette that gives character to the entrance to the village; with the intention that it perceives its implantation has done respectfully with the rest of the buildings that are part of the urban core and with the history and personality of the village.

 

The floor plan of the building answer to two main ideas:

· The Home of Elderly directs its main room to the near and far landscape that surrounds it, with the wish that elderly who don’t yet need any help in their daily life use the spaces of this equipment.

· The Day Center directs its main room into a larger inner courtyard. With the wish that people who need daily help have more private indoor spaces that are not so open to the outside and are more designed for a measured daily activity.

 

Construction materials used outside don’t require continuous maintenance. The possible perception of concrete as a cold material is balanced by the warm surfaces of wood, corten steel, stone that covers the base of the wall (which is used in several places in the same village), the vegetation areas and the health park.

The interior surfaces are designed to provide users with the warmth they need to enjoy a building designed to make the last stage of their lives more comfortable.

The building was built according to the standard of passive solar architecture. Each of the spaces of the building has the possibility of cross ventilation. All spaces have one opening to the outer facade and another to the inner courtyard.

 

With a view to minimizing energy demand, it was addressed from the first point of view, by creating an envelope (building skin) with a thermal thickness of minimum five layers and a thickness of 40-45 centimeters. Thermal inertia is created according to the climate which the building is located. From a second point of view, an integrated and global air conditioning system was used in the building that uses solar energy to reduce electricity consumption. At the same time, the extraction and the entry of new air takes place via a double-flow system, which ensures the extraction of contaminated air from kitchens and toilets and simultaneously collects fresh air from the outside (controlling its humidity) and insufflate it into multipurpose and administrative areas.

 

The materials used in the construction of this building were plane materials of natural origin and proximity with the intention that the environmental impact of the building and landscape is as low as possible.

ca · es

Site

Plans

Elevations and sections

Constructive detail

 Conceptual axonometry

Model images

location : Blancafort

promoter: Blancafort Town Hall

architect : Guillem Carrera

building engineer : Albert Pons

structure : Estudi Cuyas 38 SL

collaborators : Eva Crespo, Meritxell Anglès, Xavier Foraste 

constructor : Betaconkret SA

subcontractors : Oficrea SL, Nou Concepte Interiors SL

project's year : 2008

end of construction : 2014

year end interior conditioning and entry into operation of the Day Center : 2018

surface : 647 m2

photograph : Adrià Goula

publications : Centre de dia i Casal de gent gran de Blancafort

awards and recognitions : Featured project 2016 Architizer, Nominee Archdaily Building of the year 2017, Obra nominada Plataforma Arquitectura Obra del Año 2017, Longlisted Dezeen Awards 2019, Honorable mention Architecture Masterprize 2020Finalist Architizer A+ Awards 2021